Greenpeace vymieňa transparenty za vysávače!

20.05.2003 Celý región

Počas tohto týždňa budú aktivisti Greenpeace na 8 rôznych miestach Slovenska zbierať vzorky prachových nečistôt pre európsku štúdiu o výskyte toxických látok.
Organizácia Greenpeace pripravuje odbornú štúdiu mapujúcu chemické zloženie prachových nečistôt z rôznych európskych krajín. Ide o pokračovanie výskumov, ktoré Greenpeace realizuje v spolupráci s viacerými renomovanými vedeckými ústavmi, univerzitami (napr. University of v Exeter, Veľká Británia) a spotrebiteľskými organizáciami (napr. European Public Health Association (EPHA) a European Consumers Organisation ). Predchádzajúce výskumy Greenpeace z Veľkej Británie, Francúzska, Španielska, Dánska, Švédska a Fínska, totiž dokazujú prítomnosť nebezpečného množstva toxických chemikálií v bežnom prachu z domácností, školských zariadení a verejných budov. Niektoré z chemikálií, ktorých prítomnosť v prachu potvrdili predchádzajúce testy, boli nebezpečné látky s možnými karcinogénnymi účinkami.

„ Greenpeace pokračuje vo výskume a zbere vzoriek prachových nečistôt vo viacerých európskych krajinách. Získame tak viac údajov, ktoré nám pomôžu vo väčšom rozsahu a objektívnejšie analyzovať výskyt nebezpečných toxických látok v prachu v európskych krajinách, “ hovorí koordinátor toxickej a genetickej kampane Greenpeace Mgr. Martin Hojsík.

Projekt sa v SR bude realizovať počas týždňa od 19. do 23. mája 2003. Greenpeace odoberie vzorky z objektov v Bratislave, Trenčíne, Prievidzi, Handlovej, Banskej Bystrici, Poprade, Košiciach a Prešove.
 

Vyberte región